Smaki Mazowsza w Skrzeszewie - KGW pokazały tradycję i lokalne produkty

W niewielkiej sali w Skrzeszewie spotkały się grupy z terenu powiatu, by rozmawiać o tradycji, smakować i uczyć się, jak rozwijać swoje inicjatywy. Wydarzenie przyciągnęło przedstawicielki i przedstawicieli kół gospodyń wiejskich oraz osób zainteresowanych żywnością regionalną. Reporter z Legionowa obserwował, jak proste receptury i lokalne produkty łączą się z praktycznymi poradami o dofinansowaniach.
- Program “Dziedzictwo Mazowsza” - szkolenia, degustacje i dwa konkursy
- Co wydarzenie oznacza dla mieszkańców Legionowa i okolic
Program “Dziedzictwo Mazowsza” - szkolenia, degustacje i dwa konkursy
Podczas spotkania zatytułowanego Dziedzictwo Mazowsza – wieczór z edukacją, tradycją i lokalnymi smakami uczestnicy mieli okazję degustować potrawy przygotowane według regionalnych receptur i poznać sposoby zachowania kulinarnego dziedzictwa. W wydarzeniu w Skrzeszewie wzięło udział około 200 osób. Głównymi tematami były promocja rolnictwa oraz integracja środowisk wiejskich wokół wspólnych wartości.
Szkolenie “Możliwości wsparcia dla KGW - programy, dotacje i dobre praktyki” poprowadził Daniel Łaga, dyrektor Mazowieckiego Oddziału ARiMR. Z kolei praktyczne wskazówki dotyczące pozyskiwania wsparcia oraz przykładów dobrych praktyk przedstawił Jacek Kaca, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Równolegle odbyły się dwa konkursy: fotograficzny “Apetyczne dzieło sztuki - przystawka z klasą” oraz plastyczny “Z pola na stół - mazowiecka ścieżka produktu”. W pierwszym zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Ludwiczanki z Ludwinowa Zegrzyńskiego, w drugim triumfowało Koło Gospodyń Wiejskich W rumiankowym ogrodzie z Nieporętu.
Co wydarzenie oznacza dla mieszkańców Legionowa i okolic
Dla powiatu wydarzenie to było nie tylko pokazem smaków, ale też praktycznym przewodnikiem po dostępnych formach wsparcia dla organizacji wiejskich. Informacje przekazane przez przedstawicieli ARiMR i urzędu marszałkowskiego mogą ułatwić kołom gospodyń ubieganie się o dotacje i realizację lokalnych przedsięwzięć – od targów po projekty edukacyjne. Szersza promocja produktów regionalnych sprzyja też budowaniu oferty turystycznej okolicy oraz zwiększa widoczność małych producentów na rynku.
Organizatorem wydarzenia był Powiat Legionowski we współpracy z Samorządem Województwa Mazowieckiego. Spotkania tego typu tworzą przestrzeń, w której tradycja spotyka się z narzędziami wspierającymi rozwój - od wymiany przepisów po informacje o programach dotacyjnych.
na podstawie: Powiat Legionowo.
Autor: krystian


