2 października odbyła się Mazowiecka Gala Aktywizacji Obszarów Wiejskich. Wydarzenie było okazją do uhonorowania najbardziej kreatywnych i zaangażowanych osób z terenów wiejskich.
W „Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych” wyróżnienia zdobyli wytwórcy z terenu naszego powiatu.
W kategorii sery świeże, wyróżnienie za ser Puszek z chili, zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa. W kategorii sery dojrzewające, III miejsce za ser typu Gouda, zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, natomiast wyróżnienie kapituły za Ser Salami, zdobyła Joanna Dyga-Piszewska z Gąsiorowa. W kategorii sery kwasowe, wyróżnienie za Ser twarogowy zdobyła Dorota Dyga również z Gąsiorowa. Gratulujemy!
Konkurs organizowany jest przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich od 2016 r. Jego celem jest promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów serów. W tegorocznej, siódmej edycji, zakwalifikowano 30 serów, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i wskazała wyróżnionych w czterech kategoriach.
Więcej:
https://mazovia.pl/pl/konkursy/mazowiecki-konkurs-serow-zagrodowych-rozstrzygniety.html
W ramach programu Mazowsze dla Sołectw, w którym umożliwia uzyskanie dotacji każdemu sołectwu na Mazowszu, w kategorii Doposażone Sołectwo - Sołectwo Nowa Wieś z Gminy Serock otrzymało nagrodę w wysokości 5000 zł za zadanie pn. „Zagospodarowanie terenu działki gminnej o numerze 429/1 obr. Nowa Wieś”.
Więcej:
https://mazowieckie.ksow.pl/aktualnosc/aktywni-na-gali
Autor: fot. Grzegorz Żak