Poznajmy sushi z każdej możliwej strony

Musimy zacząć od tego, że sushi, które znamy różni się znacząco od potrawy, która jest jego prototypem. Potrawa, o której myślimy to tak zwane nare-sushi. Robi się je z ryby sfermentowanej. Obecnie tenże rodzaj podawany jest już w niewielu restauracjach. Jednak pomimo braku popularności, jest uznawana jest ona za prawdziwy rarytas, który powinniśmy przygotowywać zgodnie ze wszelkimi zasadami konkretnymi.

O jakich rodzajach sushi powinniśmy wiedzieć?

Na pewno kuchnia japońska nie przestaje nas zaskakiwać. Do najpopularniejszych rodzajów sushi należy oczywiście maki. Jest to odmiana, która przygotowywana jest z ryżu, przeróżnych dodatków, jak i także arkuszów glonów (tak zwanego nori). Są to bardzo, ale to bardzo charakterystyczne rolki, które jako pierwsze najczęściej nam przychodzą na myśl, gdy tylko słyszymy o sushi. Gotowe rolki tniemy na stosunkowo grube plastry, które wkłada się w całości do ust, używają do tego palców czy też pałeczek. Warto także wspomnieć o tym, że do sushi zawsze się podaje sos sojowy, a w większości przypadków także wasabi. Maki się dzieli na przeróżne rodzaje, ze względu na samą ilość dodatków, używanych do przygotowania tejże wersji sushi. Możemy wyróżnić:

  • futomaki - rolki te zawierają kilka składników. Są one grubsze oraz także bardziej popularne od hosomaków. Zawija się je z użyciem maty bambusowej,
  • hosomaki - są to cienkie rolki. Posiadają one w środku jedynie jeden składnik. Taką jedną rolkę kroimy najczęściej na sześć plasterków,
  • temaki - jest to sushi o kształcie rożków. Formuje się je ręcznie. Nie ma tutaj konieczności używania bambusowej maty. Jest to przekąska bardzo popularna serwowana na konferencjach, bankietach oraz także przyjęciach różnego rodzaju,
  • uramaki - rolki, których warstwą zewnętrzną jest ryż, a nie samo nori. Tenże rodzaj maków jest posypywany bardzo często sezamem czarnym.
  • Na stronie https://goldsushi.pl/ poznasz wyjątkowe i promocyjne zestawy sushi w Warszawie - sprawdź!

Musimy także wspomnieć o gunkan-sushi. Jest to konieczne. Jest to lekko spłaszczona kuleczka ryżu. Owinięta jest ona paskiem nori. Na jej górze kładziemy wybrany przez nas dodatek.

Sushi a sahimi

Chociaż na co dzień nie myślimy o tym raczej, to musimy wiedzieć, że sushi jest tak naprawdę odmianą sashimi. Sashimi to bowiem specjalny sposób na podawanie ryb oraz także owoców morza. Muszą to być koniecznie surowe płaty czy też kostki podawane z odpowiednimi przyprawami czy też z odpowiednimi dodatkami. Kwestią najważniejszą jest oczywiście świeżość mięsa, z którego się przygotowuje potrawę. Jest to naprawdę bardzo ważne.

Oczywiście sushi możemy sobie zrobić samodzielnie. Wystarczy, że zakupimy produkty o wysokiej jakości, a na pewno sushi będzie świeże, smaczne oraz naprawdę zdrowe. Jeśli w kuchni nie czujemy się zbyt dobrze, to zawsze możemy pójść do restauracji japońskiej, w której serwowane jest sushi oraz inne dania z zakresu kuchni japońskiej. Naprawdę dobrych restauracji japońskich nie brakuje. Jednak powstają one najczęściej w dużych miastach. Oczywiście możemy zamówić sushi z dowozem.