Jak się odżywiać z Hashimoto

Hashimoto, czyli przewlekłe zapalenie tarczycy jest bardzo podstępnym schorzeniem. Często wykrywane jest po dłuższym czasie, ponieważ w początkowej fazie choroby sam pacjent traktuje objawy jako efekt przemęczenia lub nadmiernego stresu. Najczęściej początek Hasimoto zapowiadają takie dolegliwości jak nadmierna pobudliwość nerwowa, nasilone pocenie się, uderzenia gorąca, uczucie kołatania serca, suchość skóry, stany depresyjne, spowolnione tętno, skłonność do nadwagi.
W Szpital Dworska przeprowadzamy kompleksowe badania pod katem wykrycia tej choroby oraz w każdym przypadku przedstawiamy proces leczenia.
Jakie badania przeprowadzić w celu potwierdzenia Hashimoto
W pierwszej kolejności należy umówić się ze specjalistą endokrynologiem, który przeprowadzi wstępne rozpoznanie oraz rozplanuje badania diagnostyczne. Najczęściej należą do nich badania USG tarczycy, poziom TSH, często też wykonuje się biopsje tarczycy, aby przebadać wycinek pod kątem histopatologicznym.
Po rozpoznaniu najczęściej następuje leczenie farmakologiczne, które ma na celu unormować poziom hormonów w organizmie.
Dieta jako czynnik w powrocie do zdrowia
Bardzo ważnym aspektem rozpoczęcia leczenia jest zastosowanie się do diety, jaką przygotowuje nam lekarz z naszego szpitala. Dieta musi być odpowiednio zbilansowana pod katem budulca hormonów. Pacjent powinien w swoich posiłkach uwzględnić białko pełnowartościowe, kwasy tłuszczowe omega 3, witamina D, jod, selen, natomiast całkowicie zrezygnować ze słodyczy i cukrów prostych, które nie dają nic wartościowego organizmowi. Do tego należy zwrócić szczególną uwagę na produkty łączące jod. Należy je wyeliminować z diety. To między innymi soja, herbata (czarna i zielona), orzeszki ziemne, gorczyca, czerwona papryka.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski