Aby okap kuchenny mógł działać sprawnie przez wiele lat, należy pamiętać o jego odpowiedniej pielęgnacji. Systematyczne czyszczenie i konserwowanie okapu, a także wymiana niezbędnych elementów pozwalają na korzystanie z niego komfortowo i bezpiecznie. Jak dbać o okap w kuchni?
Na okapie kuchennym osadza się wiele zanieczyszczeń podczas gotowania. To przede wszystkim cząsteczki lotnego tłuszczu, ale również kurz. Mogą one zaburzać działanie tego urządzenia, w konsekwencji skrócić jego żywotność. Czysty okap jest nie tylko estetyczny, ale również będzie mógł zapewnić niezawodną pracę na wiele lat. Warto więc poświęcić czas na jego wyczyszczenie, a także wymianę elementów eksploatacyjnych.
Czyszczenie okapu kuchennego
Raz na 1-2 tygodnie warto wyczyścić okap kuchenny. Systematyczne mycie okapu pozwoli na utrzymanie go w czystości. Na zabrudzenia narażony jest w szczególności okap kominowy czy wiszący, na którym z góry osadza się kurz. Zmieszany z wilgotnym powietrzem może tworzyć trudniejsze do usunięcia zabrudzenia.
Do czyszczenia okapu najlepiej zastosować dedykowane do kuchni detergenty, które mogą skutecznie rozpuścić tłuszcz i inne zabrudzenia. Wtedy czyszczenie okapu będzie łatwiejsze.
Czyścić należy również metalowe filtry stosowane w okapach kuchennych. Można myć je w zmywarce, ale również ręcznie. W tym celu także warto zastosować środek czystości do kuchni. Można też namoczyć filtry, by rozmiękczyć zanieczyszczania.
Wymiana filtrów w okapie w kuchni
Gdy w kuchni zamontowany jest okap sufitowy albo podszafkowy wyposażony w pochłaniacz, czyli w filtr węglowy, należy pamiętać o tym, że filtry tego typu wymagają systematyczne wymiany.
Z czasem filtr węglowy przestaje pełnić swoją funkcję, dlatego należy dokupić nowy. Nie jest to wysoki wydatek, dlatego warto pamiętać o tym, by wymieniać filtry węglowe zgodnie z zaleceniem producenta.
Prawidłowa eksploatacja okapu kuchennego
Aby okap mógł posłużyć na wiele lat bez usterek, należy także przestrzegać zasad jego eksploatacji. W tym celu warto zajrzeć do instrukcji obsługi dołączonej przez producenta – można znaleźć w niej dokładne informacje dotyczące zaleceń.
Podstawowe zasady prawidłowej eksploatacji okapów:
- włączaj okap przed gotowaniem, aby wytworzyć ciąg powietrza
- pozostaw okap włączony kilka minut po zakończeniu gotowania
- systematycznie czyść i wymieniaj filtry w okapie
- usuwaj zanieczyszczenia z elementów ruchomych okapu, na przykład wentylatora
- nie włączaj okapu niepotrzebnie – jego prędkość pracy dopasuj do potrzeb